Informacja dla użytkownika na temat plików „cookies”

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

× Akceptuję

Choroba

W ostatnich latach obserwujemy ogromny postęp jaki dokonał się w badaniach i napływ coraz to nowych informacji dotyczących przyczyn choroby. U podłoża choroby Leśniowskiego-Crohna leży zapalenie, które jest reakcją organizmu na różne czynniki uszkadzające. Do rozwoju niekontrolowanego procesu zapalnego z punktem wyjścia w przewodzie pokarmowym dochodzi w wyniku zaburzeń odpowiedzi układu odpornościowego przy współudziale mikrobiomu jelitowego, czynników środowiskowych i uwarunkowań genetycznych. Dieta może wpływać na objawy związane z chorobą ale ani nie powoduje choroby ani nie może jej wyleczyć.

  • Uwarunkowania genetyczne – określono ponad 200 genów, które związane są z predyspozycją do choroby lub z jej określoną postacią. Nawet jeśli testy genetyczne wskazują na predyspozycje to nie pozwalają na przewidzenie czy dojdzie do rozwoju choroby. Rodzinne występowanie choroby Leśniowskiego-Crohna obserwuje się u 5% do 20% chorych, ryzyko jest większe u krewnych pierwszego stopnia (u dzieci – w szczególności jeśli obydwoje rodzice są chorzy), częściej choroba występuje w niektórych grupach etnicznych (osoby rasy białej, Żydzi aszkenazyjscy) oraz u bliźniąt, zwłaszcza jednojajowych.

  • Wpływ środowiska – palenie papierosów, niesterydowe leki przeciwzapalne, środki antykoncepcyjne, zakażenia bakteryjne mogą zwiększać ryzyko wystąpienia choroby lub nasilać objawy.

  • Mikrobiom jelitowy – jest to zespół mikroorganizmów, głównie bakterii a także grzybów i pierwotniaków, zasiedlających przewód pokarmowy, które spełniają wiele pożytecznych funkcji, w tym metaboliczne (fermentują niestrawione resztki pokarmowe, dostarczają energii, produkują witamin z grupy Bi K), odżywcze (produkują substancje odżywcze dla komórek nabłonka jelitowego) i stymulują układ odpornościowy.

  • Układ odpornościowy – w warunkach prawidłowych układ odpornościowy związany z przewodem pokarmowym (w błonie śluzowej przewodu pokarmowego jest bardzo dużo komórek układu odpornościowego) pozostaje w stanie dynamicznej równowagi z mikrobiomem jelitowym i jest odpowiedzialny między innymi za rozpoznawanie i usuwanie szkodliwych mikroorganizmów i bakterii oraz kontrolowanie odpowiedzi immunologicznej. U pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego wobec elementów mikrobiomu jelitowego co powoduje produkcję cząsteczek zapalnych nazywanych cytokinami i prowadzi do rozwoju stanu zapalnego.