Informacja dla użytkownika na temat plików „cookies”

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

× Akceptuję
Logowanie dla pacjentów

Terapia

  • Dieta w zaostrzeniu choroby Leśniowskiego-Crohna

    Chorobie tej najczęściej towarzyszy stan niedożywienia, wywołany procesem zapalnym, trudnościami w przyswajaniu składników energetycznych i odżywczych oraz biegunkami. Terapia żywieniowa powinna być ukierunkowana na zwiększenie podaży energii, białka oraz odpowiednich witamin. W okresie bardzo silnego zapalenia, wiążącego się z niechęcią do jedzenia, silną biegunką, wymiotami i innymi dolegliwościami układu pokarmowego, lekarz podejmuje decyzję o wprowadzeniu żywienia dojelitowego lub pozajelitowego.

    Po przejściu na żywienie doustne, chorym podaje się pokarmy ubogoresztkowe, czyli z jak najmniejszą ilością błonnika, który działa drażniąco na ścianę jelit. Na początku mogą to być sucharki, kleiki, kasza manna na wodzie, jasne pieczywo, drobny makaron, biały ryż, gotowane warzywa. Jak najszybciej trzeba włączyć również chude mięso, ryby, nabiał niezawierający laktozy, masło i oleje roślinne, by zapewnić pacjentowi odpowiednią ilość białka i energii. Posiłki należy spożywać częściej, więcej niż trzy razy dziennie, porcje jedzenia nie powinny być zbyt duże. Chorzy powinni otrzymywać w diecie 1,2 - 3.0 g białka na 1 kg masy ciała. Produktami bogatymi w białko są: mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory oraz produkty z soi. Należy wyeliminować wszystkie ciężkostrawne dania, szczególnie potrawy smażone i unikać pokarmów, które mogą prowadzić do wytwarzania nadmiaru gazów jelitowych czy luźnych stolców. Dlatego nie zalecane są potrawy bogate w błonnik jak surowe warzywa, gruboziarniste kasze i pieczywo a także warzywa jak: kapusta, kalafior, szparagi a także rośliny strączkowe, szpinak, kukurydza, grzyby i orzechy. Nie należy spożywać mleka słodkiego, można spożywać przetworzone produkty mleczne, takie jak sery czy jogurty. Z płynów ograniczać powinno się kawę, wodę gazowaną oraz napoje alkoholowe. W przypadku zwężeń jelita dieta powinna być ubogoresztkowa, z wyłączeniem jabłek, owoców cytrusowych, sałaty, szpinaku, buraków, ogórków, skórek z owoców i warzyw, grzybów, orzechów oraz nasion. Bardzo niekorzystnym składnikiem diety w chorobie L-C są tłuszcze trans i cukry rafinowane, dlatego należy unikać jedzenia słodyczy oraz picia wszelkich słodkich napojów.

  • Dieta w okresie remisji ChLC.

    Nie ma specjalnej diety zalecanej w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Dieta powinna być dietą zbilansowaną, czyli urozmaiconą i bogatą w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Niedożywienie i niedobory składników mineralnych występują często w przebiegu choroby; niedobory dotyczą zwłaszcza kwasu foliowego, żelaza i cynku. Najważniejsze jest unikanie potraw, które wywołują dolegliwości lub je nasilają. Należy unikać, pieczenia tradycyjnego, smażenia, zasmażek, odgrzewania, odsmażania. Wysoce niewskazane jest spożywanie chipsów, prażonej kukurydzy, frytek , hemburgerów. W miarę możliwości należy wybierać produkty niezawierające konserwantów. Wyelliminować z diety należy :napoje alkoholowe, kawę, herbatę, czekoladę, warzywa wzdymające (fasola, soczewica, kapusta), czerwone mięso.

    Probiotyki, prebiotyki

    Probiotyki to zawarte w pożywieniu żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywołują korzystne działanie przez poprawę flory bakteryjnej organizmu. Jako probiotyki najczęściej stosowane są pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus GG, Lactobacillus acidophilus), bifidobaktrie (Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis), drożdże (Saccharomyces boulardi). Prebiotyki to składniki pożywienia oporne na trawienie, ulegające fermentacji w przewodzie pokarmowym, które pobudzają wzrost niektórych szczepów bakterii wywierających korzystne działanie w przewodzie pokarmowym. Celem ich stosowania jest poprawa mikroflory jelitowej Probiotyki i prebiotyki działają bezpośrednio na czynność przewodu pokarmowego, ale też na funkcjonowanie całego ustroju, gdyż skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego ma wpływ m.in. na wchłanianie składników mineralnych, hamowanie rozwoju patogennych szczepów bakterii , regulację motoryki przewodu pokarmowego wpływ na odporność przez działanie immunomodulujące, immunostymulujące.

  • Aktywność fizyczna.

    Stwierdzono, że u osób wykazujących większy stopień aktywności fizycznej choroba Leśniowskiego-Crohna występowała rzadziej w porównaniu do osób rzadko lub wcale nie uprawniających aktywności fizycznej.